
 
February 5, 2004  
 
Kevin Coppola, Ph.D. 
437 LSU Avenue 
Baton Rouge, Louisiana 70808  
 
Dear Dr. Coppola:  
 
Thank you for your June 30, 2003 letter to the Occupational Safety and Health Administration. 
Please be aware that this response may not be applicable to any question or scenario not 
delineated within your original correspondence. You had specific questions regarding material 
safety data sheets (MSDSs). Yo-1D 

to other laboratories for characterization, testing and analysis, and they are handled exclusively 
by trained professionals in laboratories that comply with the laboratory standard. I do not believe 
that developing MSDSs for these chemicals would add to laboratory safety, and I am 
uncomfortable developing MSDSs for substances for which I am unsure of the chemical 
identities.  
 
Question 1: Is there an MSDS exemption from the requirements for newly synthesized and 
uncharacterized chemicals?  
 
Response: OSHA's Hazard Communication Standard (HCS) 29 CFR 1910.1200 requires that 
manufacturers prepare and transmit MSDSs with the initial shipment of all hazardous chemicals. 
Research facilities which synthesize or produce chemicals are considered chemical 
manufacturers, if they ship hazardous chemicals, and must develop MSDSs for the hazardous 
chemicals that they produce and distribute to other workplaces. While the HCS is based on 
known information and does not require testing of chemicals in determining health effects, any 
relevant information which is known about the chemical or the mixture must be conveyed in the 
MSDS.  
 
While your laboratory may not have information concerning the precise nature of the synthesized 



structure(s) or name(s); the physical description of the mixture; and other information in the 
possession of the generating laboratory (e.g., melting point, boiling point, vapor pressure, etc.). 
All applicable sections of the MSDS must be filled out. If no information is known for a specific 
section of the MSDS, there must be a statement on the MSDS that such information is either not 
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